Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Etanolin käyttö kemiallisissa tuotteissa pitää sallia jatkossakin

Etanolin käyttö kemiallisissa tuotteissa pitää sallia jatkossakin

Etusivu » Ajankohtaista » Etanolin käyttö kemiallisissa tuotteissa pitää sallia jatkossakin

Uudelleenluokittelu ei saa vaarantaa esimerkiksi käsihuuhteiden käyttöä

Etanolia käytetään laajasti eri teollisuuden sektoreilla, kuten apuaineena ja kemikaalina kemianteollisuuden prosesseissa ja tuotteissa, elintarviketeollisuudessa tuotantohygieniassa, kosmetiikkateollisuudessa tuotteiden ainesosana, pesu- ja puhdistusaineissa kuten tuulilasipesunesteinä sekä terveydenhuollossa pintojen, käsien ja välineiden puhdistuksessa. Etanolia on myös elintarviketeollisuuden joissakin tuotteissa, erityisesti alkoholijuomissa. Kuluttajat altistuvat etanolille pääasiassa vapaaehtoisesti, alkoholijuomia kuluttamalla.

Tällä hetkellä etanoli on uudelleenarvioitavana kahdessa EU-säädöksessä – biosidiasetuksessa sekä CLP-asetuksessa. Kummassakin prosessissa etanolille esitetään nykyistä tiukempaa vaaraluokitusta. EU:n biosidiasetuksessa etanolia arvioidaan biosiditehoaineena. Kemikaalien luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista säätelevässä CLP-asetuksessa sille valmistellaan EU-tason harmonisoitua uutta vaaraluokitusta.

Biosidiarvioinnissa etanolille on alustavasti ehdotettu lisääntymis-, syöpävaarallisen ja lisääntymisvaarallisen aineen luokitusta (ns. CMR-aine), jolloin etanolista tulisi ns. korvattava tehoaine ja sen käytölle tulisi hakea korvaavia kemikaaleja. ECHAn sivuilla on kerrottu tuoteryhmittäin erilaisista etanolin mahdollisista korvaajista biosidikäytössä. Etanolin arvio biosiditehoaineena on julkisessa kuulemisessa 30.4.2025 saakka.

Myös EU:n CLP-asetuksen alustavassa arvioinnissa etanolille on ehdotettu syöpävaarallisen aineen luokitusta ja lopullinen luokitusehdotus tullaan antamaan kesällä 2025. Jos aine saa CLP-asetuksessa CMR-luokituksen, sen käyttö kuluttajatuotteissa kuten käsien desinfiointiaineissa ja tuulilasinpesunesteissä tullaan kieltämään. Luokituksella on vaikutusta myös ammattikäyttöön, sillä CMR-aineiden käyttöä työpaikoilla säädellään ja rajoitetaan merkittävästi. Etanolin käytön rajoittaminen ja/tai kieltäminen voi johtaa esimerkiksi heikentyneeseen sairaalahygieniaan sekä käsihygienian että tilojen osalta. Etanolin kiellolla olisi vaikutusta myös kansanterveyden näkökulmasta, koska etanolin rooli on ollut merkittävä erilaisten kosketustartuntana leviävien infektiosairauksien, kuten virusvälitteisten epidemioiden (Covid, influenssavirukset, noro) leviämisen ehkäisemisessä. Etanolilla on merkittävä rooli myös elintarvikevälitteisten mikrobisairauksien ehkäisemisessä.

Aiemmin viranomaisen näkemys etanolin lisääntymis- ja syöpävaarallisuudesta on perustunut pääosin suun kautta tapahtuvaan altistumiseen, käytännössä alkoholin suurkulutukseen tai käyttöön esimerkiksi raskauden aikana. Uudessa luokitusehdotuksessa etanolille altistumista tarkastellaan kaikkien altistumisreittien kautta. Kuitenkin esimerkiksi ihon kautta etanolille altistumisen määrä on lopulta hyvin pieni, sillä suurin osa aineesta haihtuu iholta nopeasti. On myös tärkeätä muistaa, että Kansainvälinen Syöpätutkimusjärjestö IARC on luokitellut etanolin ihmiselle syöpävaaralliseksi aineeksi, mutta tämä luokitus perustuu ainoastaan suun kautta tapahtuvaan altistumiseen, eli käytännössä alkoholijuomien kulutukseen.

Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry seuraa etanoliluokitusasiaa tiiviisti ja pyrkii yhdessä alan kattojärjestöjen A.I.S.E.n ja Cosmetics Europen kanssa neuvottelemaan päättäjien kanssa etanolin luokitusprosessista ja -perusteista niin EU-tasolla kuin kotimaassakin. Etanolin CMR-luokitus olisi merkittävä riski niin terveydenhuollon kuin elintarviketeollisuuden turvallisuudelle sekä kemianteollisuuden muillekin tuoteryhmille ja toimialoille.  

Isossa kuvassa kysymys on myös siitä, että säätelyn tulee perustua tieteelliseen näyttöön, mikä etanolin tapauksessa tarkoittaa tutkimustietoa suun kautta altistumisen aiheuttamista vaaroista.