Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Kommentti Helsingin Sanomien 11.9.2024 artikkeliin kosmetiikan ftalaateista 

Kommentti Helsingin Sanomien 11.9.2024 artikkeliin kosmetiikan ftalaateista 

Etusivu » Ajankohtaista » Kommentti Helsingin Sanomien 11.9.2024 artikkeliin kosmetiikan ftalaateista 

On harmillista, että Suomen suurin sanomalehti julkaisee ftalaateista artikkelin, jossa on harhaanjohtava otsikko ja jolla pelotellaan kuluttajaa. Helsingin Sanomien artikkelissa “Tutkimus: Ihon­hoito­tuotteilla läträäminen näkyy lasten virtsassa – Erikois­lääkäri varoittaa suku­elinten kehityksen häiriöistä” lähteenä on käytetty yhdysvaltalaista tutkimusta, missä kosmetiikan lainsäädäntö on erilaista ja kosmetiikan aineosia voidaan säännellä eri tavalla kuin Euroopassa. Tutkimuksesta johdetut päätelmät eivät siksi kerro tilanteesta EU:ssa eikä artikkelissa maalatut uhkakuvat kosmetiikan käytöstä ole relevantteja suomalaiselle yleisölle. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL on koonnut yhteen ftalaattitietoa (Ftalaatit – THL). Merkittävimmiksi lähteiksi mainitaan ravinto eikä kosmetiikka, kuten artikkelissa todetaan.

EU:n kosmetiikka-asetuksen mukaan ftalaatit ovat kiellettyjä kosmetiikassa lukuun ottamatta dietyyliftalaattia (DEP, DIETHYL PHTHALATE). Esimerkiksi dibutyyliftalaatti (DBP) ja dietyyliheksyyliftalaatti (DEHP) ovat kiellettyjä kosmetiikassa, vaikka ne toisinaan mainitaan kosmetiikan yhteydessä (ks. EU:n kosmetiikka-asetuksen (EY) 1223/2009 liitteen II kiellettyjen aineiden luettelo).

EU:ssa valmistettavassa ja myytävässä kosmetiikassa saa lain mukaan käyttää ainoastaan dietyyliftalaattia. Sitä voidaan käyttää alkoholin denaturointiaineena. Aineen kosmetiikkakäytön turvallisuudesta on saatavilla riippumattoman tiedekomitean SCCS:n turvallisuusarvio.

Dietyyliftalaattia voi olla tuotteissa, joiden INCI-luettelossa mainitaan ALCOHOL DENAT (DEP ei näy erikseen ainesosaluettelossa, koska se ei ole erillinen ainesosa, vaan osa denaturoidun alkoholin koostumusta). Jos dietyyliftalaattia olisi käytetty muussa tarkoituksessa, se on merkittävä ainesosaluetteloon.