Käytä aurinkosuojia riittävästi tehon varmistamiseksi
Auringolla on monia positiivisia vaikutuksia, mutta sen haitallisilta UV-säteiltä on syytä suojautua oikein. Aurinkosuojatuotteet ovat yksi tärkeä keino suojautumisessa.
Auringon säteilyn vaikutukset
- Pitempiaaltoiset UVA-säteet (320-400 nm) tunkeutuvat syvälle ihoon, vahingoittavat ihon tukikudoksia ja vanhentavat ihoa ja heikentävät immuunivastetta.
- UVB-säteily (280-320 nm) vaurioittaa ihon uloimman kerroksen soluja ja voi polttaa ihon tai aiheuttaa tulehdusreaktion. Sekä auringon UVA- että UVB-säteilylle altistuminen lisää ihosyöpäriskiä.
- UV-säteilyä saadaan myös pilvisellä säällä, lisäksi säteilyä heijastuu lumesta, hiekasta ja vedestä. UV-säteet pystyvät tunkeutumaan myös veteen.
- Makuulla saatava säteilyannos on noin neljä kertaa suurempi kuin pystyasennossa saatava.
Nauti auringosta turvallisesti
- Suojaudu auringon säteilyltä vaatteilla, hatulla, aurinkolaseilla ja käyttämällä aurinkosuojatuotetta.
- Vältä auringossa oleskelua keskipäivällä säteilyn ollessa voimakkainta. Vauvoja ei pidä altistaa auringon säteilylle ja pienten lasten iho tulisi aina suojata ensisijaisesti sopivalla vaatetuksella.
- Älä oleskele auringossa kerralla liian pitkään. Kaikista suojatoimista huolimatta iho saa aina jonkin verran säteilyä.
- Aurinkosuojatuotteita ei ole tarkoitettu auringossa olon pitkittämiseen – mikään aurinkosuojatuote ei anna 100 % suojaa.
- Aurinkosuojatuotetta tulee lisätä noin tunnin välein sekä aina uimisen, suihkun ja kuivaamisen jälkeen.
- Sopiva suojavoide tulee valita ottamalla aina huomioon oma ihotyyppi, vuorokaudenaika, vuodenaika sekä paikka, jossa auringossa oleillaan.
Valitse suojakerroin ihotyypin mukaan
Ihotyyppi | Suositeltu suojakerroin (SK) |
1. Hyvin vaalea iho Palaa erittäin herkästi, ei rusketu koskaan | Erittäin korkea suoja: SK 50+ |
2. Vaalea iho Taipumus palamiseen, ruskettuu hyvin hitaasti | Korkea suoja: SK 30, SK 50 |
3. Normaali iho Palaa harvoin, ruskettuu helposti | Keskitason suoja: SK 15, SK 20, SK 25 |
4. Tumma iho Palaa tuskin koskaan, ruskettuu erittäin nopeasti | Matala suoja: SK 6, SK 10 |
Aurinkosuojatuotteen käytetty määrä vaikuttaa suojakertoimeen
Aurinkosuojatuotteen suojakerroin (SK, SPF) on määritetty käyttäen tiettyä
vakiomäärää. Jotta saat tuotteessa ilmoitetun suojakertoimen mukaisen suojatehon, tulee tuotetta käyttää vastaava määrä: Aikuisen iholle noin kaksi ruokalusikallista levityskertaa kohden, lapselle noin yksi ruokalusikallinen. Jos tuotetta levitetään liian vähän, niin suojateho pienenee oleellisesti. Jos esimerkiksi käytetään puolet suositellusta määrästä, suojateho pienenee puoleen.
Aurinkosuojien vaikutus D-vitamiinin saantiin
Aurinkosuojien käytön vaikutuksesta D-vitamiinin saantiin käydään usein keskustelua. Ihmisen on yhtä tarpeellista suojautua liialliselta auringonvalolta kuin varmistaa riittävä D-vitamiinitaso.
D-vitamiinin riittävän saannin turvaamiseksi ei tarvita pitkää oleskelua auringossa. Vaaleaihoisten tarvitsee oleilla auringossa vähemmän aikaa kuin tummaihoisten riittävän D-vitamiinitason varmistamiseksi: kesäkuukausina vaaleaihoisen tarvitsee altistaa käsivartensa ja jalkansa auringonpaisteelle vain 15 minuutin ajan päivittäin.
Mikään aurinkosuoja ei suojaa UV-säteiltä 100 %:sti, vaikka niiden tehtävä on suodattaa ihon palamisen ehkäisemiseksi myös D-vitamiinin tuotantoon vaikuttavia UVB-säteitä. USA:n Skin Cancer Foundationin mukaan[1] joka päiväisellä aurinkosuojatuotteiden käytöllä ei ole osoitettu olevan vaikutusta D-vitamiinitason vajaukseen, koska mikään aurinkosuoja ei anna täydellistä suojaa. Esimerkiksi suojakerroin 30 estää oikein käytettynä 97 %:a säteilystä. Aurinkosuojatuotteet eivät siis estä D-vitamiinituotantoa kokonaan. Mikäli siis oleilee pitkiä aikoja auringossa, kannattaa siltä suojautua muun muassa käyttämällä aurinkovoiteita.
Monet järjestöt, kuten Euromelanoma[2], suosittelevat suojautumaan auringolta niiden tunnettujen haittavaikutusten vuoksi ja suosittelee D-vitamiinin ottamista lisäravinteena. Euromelanoma -järjestön mukaan:
- Vältä auringonpolttamaa.
- Vältä liiallista auringolle altistumista.
- Vältä D-vitamiinin puutosta: ota D-vitamiinia lisäravinteena maasi suositusten mukaisesti.
- Opi tuntemaan ihosi ja pitämään siitä huolta.