Parfyymit ja tuoksut
Ihmisellä on kyky erottaa toisistaan yli 10 000 erilaista tuoksumolekyyliä. Jokainen pitää miellyttävistä tuoksuista – ne voivat parantaa mielialaa ja ovat yksi tärkeimmistä muistojen laukaisijoista.
Miten parfyymi valmistetaan?
Tuoksujen kehittelytyöstä vastaa parfyymiteollisuudessa erikoistunut ammattilainen. Hänen on kyettävä erottelemaan toisistaan tuhansia yksin tai yhdistelmässä esiintyviä ainesosia, joista hän voi luoda täysin uuden tuoksun. Tuoksut perustuvat kahdeksaan teemaan, joita kutsutaan tuoksuperheiksi. Niitä ovat
- kukkainen
- cypre (sisältää tammisammalta, patsulia ja bergamottia)
- itämainen (maskuliininen ja feminiininen)
- metsäinen
- aromaattinen sekä
- hesperidi (sitrustuoksut, maskuliininen ja feminiininen).
Kaikki nämä tuoksuperheet jaetaan useisiin eri alaryhmiin.
Toiset ainesosat uutetaan suoraan luonnontuotteista, kuten sitruunankuoresta tai kukkien terälehdistä, toiset puolestaan valmistetaan synteettisesti. Silloinkin inspiraatiota ammennetaan usein luonnosta. Esimerkiksi myskin tuoksu valmistetaan nykyisin synteettisesti. Alun perin sitä saatiin ainoastaan tietyn, lähes sukupuuttoon metsästetyn hirvieläimen rauhasesta.
Parfymöörit etsivät jatkuvasti inspiraatiota uusia tuoksuja varten. Inspiraationa voi olla esimerkiksi harvinainen kukka, juuri poimittu tuore hedelmä tai eksoottinen mauste. Kaukaisestakin kohteesta pyydystetyt tuoksumolekyylit tuodaan laboratorioon tutkittaviksi. Laboratoriossa molekyylit valikoidaan ja arvioidaan prosessissa, jossa käytetään apuna kaasukromatografia ja massaspektrometriä.
Tuoksuja käytetään parfyymien lisäksi monissa kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa sekä pesuaineissa. Valmistusteknologian avulla varmistetaan, ettei tuoksu katoa tai hajoa, jos se yhdistetään toisiin tuotteen ainesosiin. Keinona voi olla esimerkiksi tuoksuaineen sulkeminen tärkkelys- tai sokerikapseliin, joka hajoaa ja vapauttaa tuoksun joutuessaan kosketuksiin pesuveden kanssa tai jopa hikoilun seurauksena.
Tuoksut iholla
Tuoksut tuoksuvat eri ihmisillä erilaisilta riippuen kehon ”hajuprofiilista”. Ihmisen hajuprofiili perustuu geeneihin. Lisäksi siihen, miltä tietty tuoksu lopulta tuoksuu, voivat vaikuttaa
- hormonaaliset vaihtelut ja ikääntyminen
- ruokavalio (esimerkiksi erittäin rasvainen, mausteinen tai dieettiruokavalio voi aiheuttaa sen, että tuoksu ilmenee erityisen intensiivisenä)
- tupakointi ja lääkitys sekä
- ihotyyppi.
Tuoksuallergia
Periaatteessa kuka tahansa voi olla allerginen mille tahansa aineelle, kuten jollekin tuotteen ainesosalle tai ruoka-aineelle. Pieni määrä ihmisiä voi allergisoitua joillekin yleisesti käytetyille tuoksuaineille. Yleisimmät tuoksuallergioita aiheuttavat tuoksuaineet ilmoitetaan tuotteiden pakkauksissa ainesosalistassa, jotta kuluttajilla on mahdollisuus valita itselleen sopiva tuote. Useimmat kuluttajat voivat kuitenkin nauttia turvallisesti tuoksuista. Lue lisää sivulta Allerginen kosmetiikalle.
Teksti on ladattavissa pdf-esitteenä alta.