Hammastahnat
Hammastahna on kehitetty poistamaan hampaan pinnalta pehmeää bakteeriseosta, plakkia. Hammastahnan tehtävä on myös antaa hampaiden pinnalle suojaa ja jättää suuhun raikas maku.
Kuinka hammastahna toimii?
Hampaat muodostuvat kerroksista. Kova ulkokerros eli kiille koostuu kalsiumpohjaisesta mineraalista (hydroksiapatiitti). Se suojaa alempia kerroksia. Ikenien vetäytyessä esimerkiksi iän myötä saattaa esiin paljastua kiillettä pehmeämpää hammasluuta, joka voi olla arka sekä kuumalle että kylmälle.
Hammasplakki on pehmeää bakteeriseosta, joka kiinnittyy voimakkaasti hampaan pintaan, erityisesti ienrajaan. Plakin bakteerit saavat ravintonsa syömistämme hiilihydraateista tai sokereista ja tuottavat kahta ainetta:
- happoa, joka syövyttää hammaskiillettä aiheuttaen reikiintymistä sekä
- haihtuvia rikkimolekyylejä, jotka voivat antaa hengitykselle epämiellyttävän hajun.
Hammastahnan ainesosat irroittavat ja kuljettavat pois bakteeriseosta sekä ruoantähteitä, antavat hampaille suojaa happohyökkäyksiä vastaan sekä raikastavat hengityksen hajua.
Mitä hammastahna sisältää?
Erilaisilla hammastahnoilla on jossain määrin erilainen koostumus, jotta ne vastaavat erilaisiin kuluttajien tarpeisiin. Usein hammastahna sisältää kuitenkin seuraavia ainesosia:
- Hiovia aineita: nämä poistavat värjäytymiä ja plakkia ja kiillottavat hampaita. Niiden täytyy olla riittävän hiovia toimiakseen, mutta ne eivät saa vahingoittaa hammaskiillettä tai paljastunutta hammasluuta.
- Peseviä ainesosia, tensidejä (pintajännitystä alentavia puhdistusaineita): nämä aikaansaavat vaahtoamisen, mikä auttaa irrottamaan ruoan jäämiä ja plakkia. Vaahto tuntuu myös miellyttävältä suussa.
- Kosteutta ylläpitäviä humektantteja (esim. sorbitolia): nämä antavat hammastahnalle rakenteen ja säilyttävät kosteuden niin, ettei hammastahna kuivu. Sakeutusaineita (kuten selluloosakumia) käytetään myös oikeanlaisen rakenteen saamiseksi.
- Säilöntäaineita: nämä ehkäisevät bakteerien tai muiden mikrobien kasvua hammastahnassa.
- Aromeja ja väriaineita: ne saavat hammastahnan näyttämään ja maistumaan miellyttävältä.
- Fluoria: se edistää hammaskiilteessä kemiallista reaktiota, joka tuo happohyökkäyksen heikentämään kiilteeseen korvaavia mineraaleja, mukaan lukien kalsiumia. Fluori tekee hampaasta vastustuskykyisemmän tulevia happohyökkäyksiä vastaan.
Tiesitkö tämän fluorista?
Fluori on ollut tärkeä tekijä karieksen esiintyvyyden vähentämisessä ja sitä on käytetty hammastahnoissa jo lähes 50 vuotta. Fluoria esiintyy pieniä määriä luonnostaan joissakin elintarvikkeissa, kuten teessä, kalassa, vihanneksissa
Kuinka hammastahna saa raitansa?
Moniväriset tasaraidat luodaan valmistamalla ensin eriväriset tahnat. Nämä eriväriset tahnat lisätään täyttökoneen putkien läpi huolellisesti valvotuilla nopeuksilla ja paineilla. Täyttökoneessa värilliset raidat ja valkoinen hammastahna liitetään toisiinsa oikeissa suhteissa. Sen jälkeen kaikki yhdessä pursotetaan hammastahnatuubiin, jotta annosteltavassa tahnassa on aina täydelliset raidat.